Solutiile tehnice, precum arcul frant si bolta in ogiva pe care arhitectura gotica le va folosi, au fost deja folosite la construirea unor edificii romane.Ceea ce se schimba odata cu progresele tehnice si standardizarea lucrului arhitectural, sunt spiritul societatii si puterile economica, politica si religioasa care o conduc.

Inainte de 1140, fatada occidentala a catedralei St. Denis ofera primul exemplu de implinire a portalului gotic. Statuile coloane (Chartes) inlocuiesc personajele asezate in ambrazuri ale epocii romanice : personajele se integreaza prin coloana in arhitectura fatadei.

Conceptia arhitectonica a bisericilor gotice a aparut din necesitatea de a se crea interioare mari si incapatoare , care sa fie simplu dar frumos organizate. In spatiul lor , care se deschidea liber in adancime si in inaltime , omul gasea atmosfera in care sentimentele sale religioase si civice deveneau mai inaltate.

Esenta sistemului constructiv gotic, in forma lui dezvoltata poate fi rezumata astfel: tendinta de largire a spatiului interior si de marire a inaltimii sale a provocat necesitatea folosirii unor tipuri de acoperiri mai bune decat in perioada romanica.

In tendinta lor de a degaja la maximum spatiul interior, reducand la minimum punctele interioare de sprijin ale boltilor , constructorii goticului recurgeau in continuare la diviziunea functiilor pe care le indeplineau diferitele elemente ale constructiei.

Ca principal material de constructie in perioada goticului se foloseau aproape exclusiv rocile locale. Numai in unele regiuni se utiliza caramida (Germania). Tehnica prelucrarii pietrei ajunsese la un nivel extraordinar de ridicat nu numai in ce priveste confectionarea ornamentelor si a remarcabilelor lucrari de sculptura ci si in ceea ce priveste elementele constructive propriu-zise.Un minunat exemplu il pot constitui profilurilecomplicate ale nervurilor , impletiturile deosebit de fine din piatra ale ferestrelor-rozase, precum si flesele inalte din piatra ale turnurilor.

Pentru decorarea usilor si a portilor se foloseau elemente din fier forjat . Una din cele mai remarcabile realizari ale goticului au constituit-o vitraliile ferestrecu desene picturale alcatuite din bucati de sticla divers colorate introduse intr-o montura de plumb usor maleabila.Utilizarea pe scara larga a sculpturilor precum si a vitraliilor reprezinta un element inseparabil si caracteristic al arhitecturii gotice .